Febagro Zrt. - Hírek
febagro.hu Üdvözöljük a Febagro Zrt. honlapján!
‹‹‹  VISSZA A KEZDŐLAPRA | | GALÉRIA |
Kezdőlap » HÍREK 

Ez a vetőgép három helyett dolgozik
közzétéve: 2017.05.15. hétfő

Lisz Roland termelésirányítónk az Agroinform.hu-val készített interjú során a három MONOSEM vetőgépünk egyikét mutatta be. szövegA 3 darab gép példányonként 200 ha repce, 80 ha cukorrépa és 200 ha kukorica vetését szokta elvégezni, de korábban szója és napraforgó vetésében is alkalmaztuk. Kukoricában 76,2 cm-es sortávolságban 8 sorban, repcében és cukorrépában pedig 45 cm-es sortávban, 12 soros kivitelben használjuk mindegyik gépet.

Az NG Plus 4 Monoshox 12R típusú vetőgépek korábban a 6-7 km/h vetési sebesség mellett tudtak precízen dolgozni, az új kialakítású Monoshox vetőelemeknek köszönhetően most 8-9 km/h-s átlagos munkasebesség mellett óránként 2-3 hektáros területteljesítménnyel is elérhető. Ez erősen táblaméret és kijuttatott tápanyag függő, 150 lóerős középnehéz univerzális erőgéppel üzemeltetve, 8, illetve 12 soros változatban egyaránt.

Bár a vetőgépek fel vannak szerelve nyomjelzővel, de a nyomon tartásról GPS navigációs technika gondoskodik, így nincs szükség a mechanikus nyomjelzésre. A vetéssel egy menetben hektáronként 150-170 kg szilárd tápanyagot és 20 kg microstarter műtrágyát, illetve 15 kg talajfertőtlenítőt is kijuttatnak a géppel, sőt utólag még soronkénti gyomirtószer-kijuttatásra is alkalmas a gép.

Roland jónak ítéli a magtartályok befogadókapacitását, mivel mindössze 3 alkalommal kell egy műszaknap alatt a töltéssel foglalkozni az üzemidőből. Műtrágyatartályoknál 700 literes az összes kapacitás, granulátum tartályok esetében 120 liter. Lisz Roland Ezeknek töltését nagyban befolyásolja a kiadagolandó dózis mennyisége, esetünkben ez átlagosan óránként történik. Magváltásnál a tartályok leürítése a leeresztőablakokkal könnyedén, gyorsan végezhető, de a vetőtárcsák cseréje is megoldható mindössze egy félóra alatt az összes vetőelemnél. Amennyiben 8 sorról 76,2 cm-es sortávról 12 soros kivitelre, 45 cm-es sortávolságra kell átszerelni a gépet, úgy 2-3 fő segítségével egy délelőtt alatt elvégezhető ez a művelet is.

Termelésirányítónk elmondta, hogy eddig egyik gépnek sem kellett meghibásodás miatt kiesnie a vetésből, semmilyen alkarészcserére sem volt még szükség, megbízhatóságuk maximális, a gépek karbantartása pedig egyszerűen elvégezhető. Kiemelte a téli tárolásra való felkészítés fontosságát, mivel a gép igényli a téli pihenőt megelőző gondos tisztítást és felkészítést.

Zárásként pedig külön hangsúlyozta, hogy lényegében háromféle konstrukciójú vetőgépet képes kiváltani egy-egy ilyen NG Plus 4 Monoshox 12R szemenkénti vetőgép, hiszen alapesetben a repce, a cukorrépa és a kukorica vetése is más géppel történne, ennél a típusnál viszont egy gépben megkapják azt az eszközt, amivel mindhárom növény vetése nagy pontossággal megvalósítható.

   forrás és teljes cikk: agroinform.hu


  © 2017 Minden jog fenntartva.